2016. február 10., szerda

Agatha Chrsitie és az okkultizmus

Christie-t leginkább az agyafúrtan kitervelt, és végrehajtott gyilkosságairól ismerjük, de azt kevesen tudják róla, hogy több ízben írt úgynevezett kísértethistóriákat, vagy kifejezetten horrorisztikus témájú műveket is.
Az írónő a privát életben ellenzett mindent, aminek köze lehetett az okkultizmushoz. Rendszeresen járt templomba, bőkezűen adakozott is az egyház javára, és bár regényeiben halomra ölte a szereplőket, ő maga megpróbált Istennek tetsző életet élni… A húszas- harmincas évek Angliájában óriási divatja volt a szeánszoknak, számtalan médium, spiritiszta, jósnő élt az országban, és a felső tízezer tagjai örömmel múlatták az időt asztaltáncoltatásokon, szellemidézéseken.  (folytatás klikkelés után!)


Természetesen Agatha Christie fantáziáját is megmozgatta az okkultizmus témája, és néha örömmel merült el a témában.
Az 1924-ben megjelent A vörös jelzés című novellában Mrs. Thompson, az ismert médium vezetésével szellemidézés zajlik, melynek során a megjelenő szellem figyelmezteti az asztaltársaság férfitagjait a közelgő veszedelemre. Szintén ez a novella foglalkozik részletesebben a megérzésekkel, úgynevezett „sugallatokkal”, melyekre illik odafigyelni.
Szintén egy médium áll Az utolsó szeánsz című novella (1926) középpontjában. Madame Simone, a világhírű francia spiritiszta egyre inkább azt érzi, hogy be kell fejeznie a munkáját, hiszen rengeteg energiáját felemészti, hogy holtakkal kommunikál. Hiába az elhatározás, mégsem tud visszavonulni, hiszen egy napon egy kétségbeesett anya keresi fel, aki az elhunyt kislányával akar kapcsolatba kerülni. Madame Simone belemegy még egy utolsó szeánszba, bár már érzi, hogy élete leghátborzongatóbb estéje előtt áll…
Halott gyermek szelleméről olvashatunk A lámpás című novellában is (1933), melyben két kisfiú szomorú történetét ismerhetjük meg. Valaha egy gyermek éhen halt a házban, míg hiába várta haza az édesapját. A szelleme ott rekedt a falak között, ahová most a kis Geoff költözik a családjával. Christie ebben az írásában nem fukarkodik a horrorisztikus elemekkel, és keményen riogatja az olvasót.
Szintén egy halott „szólal meg” az 1926-ban megjelent A rádió című novellában, s ezzel a frászt hozza az idős Mrs. Harterre.
Veszélyt hozó cigányasszony több ízben is megjelennek az írónő műveiben. Először A cigányasszony című novellában riogatja a főhőst az álmaiban, majd az Örök éj című regényben is felbukkan egy, nevezetesen Mrs. Lee, aki nem átall átkokat szórni a Cigánytanya nevű birtok új tulajdonosaira.
A Bűbájos gyilkosok című 1961-es regény is az átkot állítja középpontba. Sorra halnak a szereplők, és Mrs. Ariadne Oliver csak a történet végén tudja meg, hogy valóban élő átokról van-e szó, vagy valami sokkal hétköznapibb dolog áll a gyilkosságok hátterében.
A Sittaford-rejtély (1931) írása közben újra meglódult Christie fantáziája. Itt aztán van minden, mint karácsonykor. Egy szeánsz alkalmával egy bizonyos Trevelyan kapitánynak szól az üzenet a szellemvilágból. Mire az asztaltársaság tagjai elérnék a fent nevezett urat, ő már betört koponyával szintén megtért a túlvilágra…
A halál agara című novella (1933) főszereplője egy Angelique nevű apáca, akinek állítólag emberfeletti tudása van. Egy felrobbant kolostor falán a hamuból és porból egy hatalmas kutya alakja jelenik meg, a településen pedig mindenféle megmagyarázhatatlan, természetfeletti dolgok indulnak el…

Érdekesség, hogy Agatha egyetlen művében sem ír asztrológiáról. Talán pont azért, mert ebben ő maga végképp nem tudott hinni, így nem is foglalkozott a témával. Az írónő asztrológiai képletét vizsgálva az látszik, hogy a szűz jegyében született, és az aszcendense is szűz volt. Ezeknek köszönhetően sokkal fontosabb volt számára a rendezett otthon, a kényelmes bútorok, színpompás virágok, mint az okkultizmus misztikus titkai. A szüzekre szintén jellemző, hogy hosszan élnek ugyanazzal a társsal, sokszor még akkor is, ha tudják, a kapcsolat nem tökéletes. De a külvilág felé mutatott látszat-boldogság megléte erősebb bennük, mint egy új, esetleg jobban működő párkapcsolat kialakítása…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése