2015. február 1., vasárnap

Elhunyt Geraldine McEwan

82 éves korában elhunyt Geraldine McEwan, aki 12 ízben öltötte magára Miss Marple jelmezét. 

Geraldine már tizennégy éves korában színpadon állt, és nagy jövő jósoltak neki a tanárai. A klasszikus irodalom iránti érdeklődését kielégíthette a Royal Shakespeare Company tagjaként. Megszámlálhatatlan darabban kapott szerepet, együtt játszott sir Laurence Olivier-val is, és a kritikusok is elismerően írtak róla.
Előszeretettel foglalkoztatták a brit televíziók, BAFTA-díjat is kapott a legjobb alakításért, majd a mozi is felfedezte a színésznő tehetségét. Olyan nagy sikerű filmekben játszott, mint az V. Henrik, a Robin Hood, a tolvajok fejedelme, a Mózes, a Lóvátett lovagok, vagy a hiúságok vására.
2004-ben kapta meg Miss Marple szerepét, három évadon át, összesen tizenkét epizódban formálta meg Agatha Christie éles eszű vénkisasszonyát. Alakítása megosztotta a Christie- rajongókat: míg sokan imádták, addig legalább ennyien túlzásnak tartották a negédes-cukorszirupos Marple figuráját. 
Az utóbbi években a színésznő már csak a hangját adta különböző animációs filmekhez, visszavonultan élt, és sokat betegeskedett. Tavaly októberben kórházba került, és három hónap alatt az orvosok nem tudták megmenteni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése