2014. június 12., csütörtök

Poirot visszatér!

2014 szeptemberében új Poirot-regény kerül a boltok polcaira. A könyvet a pszichológiai thrillereiről ismert Sophie Hannah írta, ám Agatha Christie rajongói nem fogadták egyértelmű örömmel a hírt...
A The Monogram Murders magyarul A monogramos gyilkosságok címen fog megjelenni. A történet elején Hercule Poirot-t egy rémült fiatal nő keresi fel, aki biztos benne, hogy meg akarják ölni, azonban könyörög a nyomozónak, hogy ne kutasson a gyilkosa után. Később Poirot megtudja, hogy egy divatos londoni szálloda három vendégét megölték, és egy-egy mandzsettagombot helyeztek a szájukba. Vajon van összefüggés a gyilkosságok és a fiatal nő között? 
Mathew Prichard, Agatha Christie unokája el volt ragadtatva Sophie Hannah ötletétől. Elmondása alapján a részletes szinopszis, amelyből kitetszett Hannah hatalmas írói tehetsége és Agatha Christie könyvei iránti rajongása, elég volt ahhoz, hogy rábólintson a tervre. Sophie Hannah az első olyan író, aki engedélyt kapott Agatha Christie örököseitől arra, hogy egy regényében felhasználja Christie valamelyik karakterét.
Agatha Christie rajongói két párta szakadtak: egyesek örömmel fogadták a hírt, hogy kedvenc nyomozójukat újabb kalandra kísérhetik, míg mások egyenesen megbotránkoztak azon, hogy Sophie Hannah "megszentségteleníti" a krimi királynőjének munkásságát. Arra hivatkoznak, hogy Christie nem véletlenül ölte meg a Függöny című regényben Poirot-t, s valszóninűleg nem nézné jó szemmel, hogy valaki most feltámasztja a hősét...
„-Abszolúte nem próbáltam utánozni Christie-t. Kristálytiszta, tűpontos, elegáns és csöppet sem szószátyár stiliszta, eleve kudarcra van ítélve, aki utánozni akarja. Én csak annyit szerettem volna, és remélem, sikerült is véghezvinnem, hogy Poirot hozzá méltó kihívást kapjon egy olyan krimiben, ami a korszak stílusában íródott” – nyilatkozta Sophie Hannah a regény írásáról.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése