2016. február 10., szerda

Agatha Chrsitie és az okkultizmus

Christie-t leginkább az agyafúrtan kitervelt, és végrehajtott gyilkosságairól ismerjük, de azt kevesen tudják róla, hogy több ízben írt úgynevezett kísértethistóriákat, vagy kifejezetten horrorisztikus témájú műveket is.
Az írónő a privát életben ellenzett mindent, aminek köze lehetett az okkultizmushoz. Rendszeresen járt templomba, bőkezűen adakozott is az egyház javára, és bár regényeiben halomra ölte a szereplőket, ő maga megpróbált Istennek tetsző életet élni… A húszas- harmincas évek Angliájában óriási divatja volt a szeánszoknak, számtalan médium, spiritiszta, jósnő élt az országban, és a felső tízezer tagjai örömmel múlatták az időt asztaltáncoltatásokon, szellemidézéseken.  (folytatás klikkelés után!)

Váratlan vendég

A budapesti RaM Colosseumban láthatjuk Szente Vajk rendezésében Agatha Christie egyik legkedveltebb színpadi művét, a Váratlan vendéget.

Még a legnagyobb Agatha Christie rajongók számára is élvezetes a Váratlan vendég, hiszen az írónő eltért a tőle megszokott stílustól. Ezúttal már az első pillanatban látjuk az áldozatot, sőt, a gyilkos is mellette áll... Akkor vajon mitől lesz izgalmas a sztori? Várjuk ki a végét, hiszen pontosan tudjuk, hogy Christie-nél nem minden az, aminek látszik... A füstölgő pisztolyt tartó feleség megpillant egy idegent, aki éppen abban a percben lép be a házba. Mit keres ott? Ki ő? És miért nem ébredt fel a lövés zajára a ház alvó népe? És vajon mit szólnak majd a családfő halálához? Miért nem kezd zokogni senki? Most akkor ki is a gyilkos? 


A remek krimit ezúttal a Madách Színházból ismert kiváló színészek játéka teszi még izgalmasabbá. A feleséget felváltva játssza Balla Eszter és Gubík Ági, az ismeretlen vendéget pedig Nagy Sándor adja. További szerepekben: Bencze Ilona, Tóth Enikő, Szerednyey Béla, Nagy Balázs...

Könyvajánló

A KIS SZÜRKE AGYSEJTEK - POIROT BÖLCSESSÉGEI
"A kis szürke agysejtekben van minden rejtély nyitja."
Hercule Poirot a világ leghíresebb nyomozója. Tojásfejű, hiú, mérhetetlenül büszke a bajszára és "kis szürke agysejt"-jeire. Lehet is, hisz ezeknek a segítségével fejtette meg a huszadik század legmeghökkentőbb bűnügyeit.
De mennyire ismerjük az embert magát? Ebben a kötetben több mint ötven regényből és novellából találhatóak idézetek - mulatságosak, mély értelműek és árulkodóak. Segítségükkel majdnem mindent megtudhatunk a világ leghíresebb belgájáról, és a Krimi királynőjének humoráról és bölcsességéről. 
Ráadásul a kötetben található Agatha Christie cikke leghíresebb teremtményéről és hozzá fűződő viszonyáról.


BALHÜVELYKEM BIZSEREG
A "Ifjú Kalandorok Rt." már rég nem ifjú törzstagjai, Tommy és Tuppence Ada nénit látogatják meg az idősek otthonában. És ahol ők felbukkannak, ott biztos, hogy megmagyarázhatatlan dolgok történnek. Tuppence a tőle megszokott hévvel veti magát a rejtélyek nyomába. Miért ismerős az Ada nénitől örökölt festményen a ház? Hová tűnt Mrs. Lancaster? Tommy a rá jellemző nyugalommal próbálja követni a feleségét - de nyugalma csak addig tart, amíg Tuppence-t meg nem akarják ölni...

Még mindig várunk...

Továbbra sincs információ a Magyarországon eddig kiadatlan DVD-csomagokról. A Marple-sorozat 5., illetve 6. évfolyamát 2009-ben, és 2013-ban láthattuk a televízióban, míg a Poirot 13. évadát 2013 végén mutatták be. A magyar kiadásokért felelős Fantasy Film az érdeklődésekre csak annyit felel, hogy "nem tudni, mikor jelenhetnek meg a hiányzó filmek".
Külföldön nem volt hasonló probléma, az interneten évek óta megvásárolható a három DVD-doboz, eredeti angol nyelven.
A csomagok az alábbi epizódokat tartalmazzák:
Marple 5. évad: Királyok és kalandorok, A kristálytükör meghasadt, A kék muskátli, Bűbájos gyilkosok
Marple 6. évad: Rejtély az Antillákon, Greenshaw bolondvára, Végtelen éjszaka
Poirot 13. évad: Az elefántok nem felejtenek, Gloriett a hullának, A nagy négyes, Herkules munkái, Függöny-Poirot utolsó esete

2016. február 8., hétfő

Új TV-sorozatok!

 Még 2015 végén mutatta be a brit televízió a két vadonatúj sorozatot. Az egyik a Partners in Crime címet viseli, ebben Tommy és Tuppence Beresford nyomoz. A kétszer három epizód a Titkos ellenfél, illetve az N vagy M? című regényekből készült. A címszerepeket David Walliams és Jessica Raine alakítják. 
A Tíz kicsi négerből is készült egy új sorozat, szintén három epizódban. Meglepően jól sikerült a széria, csak minimális szinten írták át a forgatókönyvírók az eredeti regényt. Igazi sztárszereposztást láthattunk a képernyőn: Charles Dance, Sam Neill, Toby Stephens, Aidan Turner, Miranda Richardson játszanak a filmben.
Magyarországi bemutatókról sajnos egyelőre nincsenek hírek... (Angliában már DVD-n is kapható mindkét sorozat)